Minden, amit tudnod kell a gázpalack házhozszállításról

Minden, amit tudnod kell a gázpalack házhozszállításról

Mi mindenkihez eljuttatjuk azt a gázpalackot, amelyikre éppen szüksége van.

Lehet szó háztartásról, otthoni műhelyről, vagy akár egy vállalkozásról is, ha a gáz elfogy, akkor azt a lehető leghamarabb pótolni kell - és pontosan erre vagyunk mi.

Hetente akár 100 helyre is ki szoktunk szállítani, sőt, arra is volt már példa, hogy mindössze 1,5 óra alatt 10 ügyfelünkhöz értünk ki.

Hogy hogyan tudjuk ezt megcsinálni?

Erről egy kicsit később.

Először foglalkozzunk egy hírrel, ami nem olyan régen röppent fel, és sokakban kétségeket ébresztett a gázpalack házhozszállítással kapcsolatban.

Tisztázzuk ezt a kérdést röviden!

Nincs többé csilingelés

Július 1-jétől kezdve az új jövedéki törvény értelmében betiltották a gázpalackok mozgóbolti értékesítését.

Mit jelent ez?

Ismerős lehet, amikor csilingelő, zenélő járművekkel hajtanak be az utcába, és hívnak mindenkit, hogy itt és most vegyenek gázpalackot tőlük.

A semmiből jött, megbízhatatlan volt, de olcsóbb, mint máshol, és ezért sokan vállalták inkább a kockázatot, és vették igénybe az ő szolgáltatásukat.

Na, ez az, ami végre megszűnt: a házaló kereskedelemnek vége.

Megszűnik a gázpalack házhozszállítás?

Fontos, hogy értsük a különbséget: a házalásnak vége van, de a házhozszállításnak nem!

A jelenleg érvényben lévő szabályok értelmében az olyan legálisan forgalmazó vállalkozások, mint amilyenek mi is vagyunk, továbbra is kiszállíthatják Neked az előre megrendelt gázpalackodat.

Ez így természetes, hiszen nem mindenki engedheti meg magának, hogy maga menjen el egy gázcsere telepre, sőt, nagyon sokan még azt sem, ők maguk cipeljék be a házba a súlyos palackokat.

Mi tehát továbbra is szállítjuk a megrendelt gázt a megszokott gyorsasággal és megbízhatósággal, hiszen mindig betartottuk a törvény előírásait, és a követelményeknek megfelelő gépjárművel és képesítéssel is rendelkezünk.

Forgalmazóktól és viszonteladóktól tehát nem számít mozgóbolt útján történő árusításnak, ha kiszállítják az ügyfél által előre megrendelt palackot, és ezt akár igazolni is tudják egy hatósági ellenőrzés során.

Akkor mire kellett a törvény?

Akkor mire kellett a törvény?

Két fontos kulcsszó: gazdaság és biztonság.

Kezdjük a másodikkal: az ilyen házaló, mozgóboltos forgalmazók gyakorlatilag tökéletesen megbízhatatlanok voltak, és a feketetöltés táptalaját jelentették.

Az általuk töltött palackok minősége, de még tartalma sem volt mindig lekövethető: márpedig igen komoly veszélyeket rejt magában egy öregedő, rosszul megtöltött gázpalack.

Egy másik cikkben beszélni fogunk az ezzel kapcsolatos biztonsági tudnivalókról, elöljáróban azonban annyit el lehet mondani, hogy a rosszul megtöltött, vékony falú gázpalack jobb esetben felhasadhat – rosszabb esetben akár fel is robbanhat, ami óriási kockázatot jelent.

Ezért javasoltuk eddig is mindenkinek, hogy csakis megbízható, lekövethető forrásból szerezze a számára szükséges PB gázpalackot.

Szerencsére erre más mód már nem is lesz lehetséges, hiszen az új törvény megszüntette ezeket a házaló mozgóboltokat.

Vége a feketekereskedelemnek

A változtatás célja a biztonságon kívül egyértelműen a feketekereskedelem visszaszorítása volt.

Mit jelentettek a magyar gazdaságra nézve a feketén töltött gázpalackkal házaló árusok?

Egészen egyszerű: a feketetöltés után eladott palackért nem fizettek áfát, és ennek köszönhetően nem csak az állam esett el komoly összegektől, de a legális úton kereskedőknek is bevételkiesést okoztak.

Így ugyanis persze nem volt nehéz olcsóbban adni a gázpalackokat azoknál, akik valóban szabályszerűen árulták a minőségi, bevizsgált, megbízható palackokat.

Ráadásul sok esetben még magát a gázt is külföldről szerezték be olcsóbban (és természetesen ott sem bajlódtak az adózás terhével) és tértek vissza az 5 és 25 kg közötti palackokkal.

Mit gondolunk erről mi?

Ennek a rendszernek tehát most már vége, mi pedig csak üdvözölni tudjuk az új szabályozást.

Ezután végre megszűnnek, a dudáló, zenélő autók, amik faluról-falura járva próbálnak megszabadulni kétes eredetű és megbízhatóságú rakományuktól – és végre biztonságosabbá válnak a gázt használó háztartások.

A gázpalack házhozszállítás egy olyan igény, amit soha nem lehet figyelmen kívül hagyni: és mi pontosan azért vagyunk, hogy ezt ki tudjuk elégíteni, de kizárólag ellenőrzött, megbízható módon.

Egyszóval mi tehát örülünk az új törvénynek, és bízunk benne, hogy a hatása is hamarosan érződni fog – elvégre a több millió forintos bírság (ami a vevőt is érinti) elég meggyőző ellenérv lehet a házalás kapcsán.

Mit kell tudni a házhoz szállításról?

Mit kell tudni a házhoz szállításról?

Most pedig nézzünk meg néhány dolgot a házhozszállítással kapcsolatban, amit talán sokan nem tudnak, vagy amibe nem igazán gondoltak bele eddig.

Természetesen most csak saját magunkról tudok nyilatkozni, így a következő sorokat úgy olvasd, hogy ezek akkor érvényesek, ha tőlünk rendelsz (persze valószínűleg máshol is ezek az irányelvek).

A házhozszállítás alapja és lelke a pontosság: itt előre megbeszélt időpontok vannak, amihez mi tartjuk magunkat.

Minden héten rengeteg helyre járunk, és ezalatt egyaránt lebonyolítunk pár ezer, és pár százezer forintos megrendeléseket is – hiszen mi mindenkinek szállítunk.

Persze, alapvetően logikus lenne azt gondolni, hogy a nagy cégek a fontosabb ügyfelek, de mi pontosan tudjuk azt, hogy egy egyszerű háztartásban is milyen életmentő lehet, ha időben megérkezik az új palack – éppen ezért a sürgősséget is figyelembe vesszük, amikor a rendelést fölvesszük.

Vannak extrém esetek

Amint a megrendelés megérkezik, mi mondunk egy szállítási időpontot – természetesen Hozzád, az ügyfélhez igazodva.

Ehhez a megbeszélt időponthoz mi mindenképp igyekszünk tartani magunkat, de ha valami mégis közbejönne, akkor is időben tájékoztatunk minden változással kapcsolatban.

Természetesen a kiszállítást ésszerűen végezzük, úgy, hogy egy kör alatt minél több ügyfélhez el tudjunk jutni.

Amikor már a közelben vagyunk, akkor felhívunk, hogy perceken belül érkezünk, hogy pontosan tudd, mikor jön az új palack, és meddig használhatod még a régit.

Ez persze nem csak előzékenység a részünkről: mi is sokkal hatékonyabbak vagyunk, ha már a kapuban vársz ránk, amikor megérkezünk, hiszen így pillanatok alatt végre tudjuk hajtani a cserét, és már mehetünk is tovább, a következő ügyfélhez.

Persze mindig vannak izgalmas esetek: azt már a cikk elején említettem, hogy néha alig 90 perc alatt bonyolítunk le 10 megrendelést (tehát átlagban kevesebb, mint 10 perc kell egyetlen kiszállításhoz), de van még ennél is komolyabb rekordunk.

Egy alkalommal a szerencse úgy hozta, hogy a megrendelést követő 1 perc alatt kiszállítottuk a palackot – persze ehhez hozzá tartozik, hogy épp abban az utcában jártunk, de ebből is látszik, hogy az ilyen esetekre is fel vagyunk készülve, és ha úgy alakul, hozzád is gyorsabban érünk ki, mint azt el tudnád képzelni.

Most, hogy már mindent tudsz a házhoz szállításról, már csak telefonálnod kell, vagy visszahívást kérned, hogy hozzád is eljusson gázpalack, amire szükséged van.

Gázcserére van szükséged minél előbb?