6 tudnivaló a gázpalackok biztonságáról

6 tudnivaló a gázpalackok biztonságáról

Első a biztonság, és ha gázpalackokról van szó, akkor ez többszörösen is igaz.

A forgalmazók és cseretelepek mindig az előírásoknak megfelelően dolgoznak, hogy minden a lehető legmegbízhatóbban működjön, ám a fogyasztónak is nagy szerepe van ebben.

Éppen ezért most összegyűjtöttem 6 olyan fontos tudnivalót, ami megmutatja Neked:

  • hogyan történik egy gázpalack szakszerű bevizsgálása, ellenőrzése;
  • mi mindent olvashatsz le egy gázpalackról, ha tudod, milyen adatokat kell keresned;
  • és hogy hogyan tehetsz Te meg mindent a biztonságod érdekében.

Kezdjünk is bele!

1. Egy gázpalack életkora

A jogszabályok alapján egy alumínium gázpalack maximum 50 évig használható, míg a rajta lévő szelepet 10 évente kell cserélni.

Ugyanígy 10 évente van szükség a palack vizsgálatára is, és ha megnézzük, az adattáblán a külső körgyűrűben látjuk is a dátumot, hogy mikor került sor az utolsó ilyenre.

Pb gázpalack hitelesítési idő 10 év

Miért van erre szükség?

Mert a hosszú évek alatt a palack folyamatosan kopik, koszolódik, és fala állandóan vékonyodik, ami egyre nagyobb kockázatot jelent.

A falvastagságról és az öreg gázpalack veszélyeiről később, most nézzük meg, pontosan mi történik egy ellenőrzés során!

Pb gázpalack tarasúly ovális cimkén feliratozva

2. A vizsgálat

Nem akarom szaporítani a szót, ezért csak gyorsan nézzük végig az ellenőrzés lépéseit, hogy lássuk, mennyire alapos munkát is kell ilyenkor végezni.

  • Első lépés: megvizsgáljuk a beérkezett palack lejárati idejét, és ha közeledik a 10 éves határidő, akkor vizsgálat alá vesszük.
  • Második lépés: először a külsejét vesszük szemügyre, és megnézzük, található-e rajta nyoma bármiféle sérülésnek, horpadásnak, égésnek – súlyos esetekben már itt ki lehet szűrni a nagyobb kockázatot jelentő palackokat.
  • Harmadik lépés: szelep vizsgálata speciális mérőeszközzel, valamint a menet épségének ellenőrzése.
  • Negyedik lépés: ellenőrizzük a töltettömeget – értelemszerűen egy 11,5kg-os palackban ennél nagyobb mennyiségű gáz nem lehet. A mérés során a legpontosabb mérőeszközöket kell használni, és mindez palacksapka nélkül történik.
  • Ötödik lépés: szivárgásellenőrzés annak érdekében, hogy lássuk, elég jól zár-e a szelep.
  • Hatodik lépés: feltekert záranyával ellenőrizzük, hogy a szelep nyitott állása mellett van-e gázszivárgás.
  • Hetedik lépés: felhelyezzük a szükséges jelzéseket a palackra, majd az azonosítóval ellátott zsugorfólia is felkerül a szelepre, amely bizonyítja, hogy a palack, és a belé töltött gáz is ellenőrzött, és megfelel az előírásoknak.

Pb gázpalack azonosítóval ellátott zsugorfólia

Az ellenőrzéshez hozzá tartozik a nyomáspróba is, amit egy külön pontban vegyünk most át:

3. A nyomáspróba

A gázpalackok ilyen jellegű vizsgálata 25 bar nyomáson történik.

Miért pont ennyi?

Mert a palackban lévő gáz nagyjából 70 fokon haladja meg ezt az értéket, így ha ezt nem bírja ki a palack, akkor valószínűleg szélsőséges körülmények között, például egy véletlen lakástűz esetén robbanásveszélyt jelenthet.

A palackokat alapvetően úgy tervezték, hogy csak 60-70 bar túlnyomás esetén hasadjanak fel, ami már igen extrém helyzetet feltételezne (konkrétan a tűzben kéne állnia a palacknak).

Ahogy azonban már mondtuk, a palackok öregednek, és éppen ezért van szükség a 10 évenkénti vizes nyomáspróbára, ami megmutatja, hogyan bírja a terhelést a termék.

De hogyan is működik ez az egész nyomás-dolog, és miért kell figyelni rá?

4. A PB gáz veszélyei

A 11,5 kg-os palack űrtartalma 25,4 liter (ez az adat szintén megtalálható a palackon) – ez azonban csak a palack falain belül igaz.

A PB gáz tulajdonsága, hogy szabad levegőn közel a 230-szorosára növekszik, robbanási értékének megfelelően pedig egy kb. 10 légköbméter űrtartalmú helységben már 150 liter földgáz is robbanást jelenthet.

És mind láttunk már híreket, amik megmutatták, mekkora veszélyt jelent ez – jobb esetben ugyan még csak a palack felhasadásáról beszélünk, de ha nyílt lánggal is találkozik a gáz, akkor az eredmény tragikus is lehet.

Persze, ha az előírásoknak megfelelően van töltve és használva a gáz, akkor ettől nem kell félni, de azért érdemes tisztában lenni ezekkel az adatokkal is.

5. Hogyan tartsuk biztonságban?

Hogyan tartsuk biztonságban?

Nézzünk meg ezek után némi gyakorlati tudnivalót a helyes gázpalack használatról.

Először is: ügyeljünk rá, hogy megfelelő mennyiségű gáz kerüljön a palackunkba, mert a túl kevés még csak anyagi kárt jelent (hiszen mi egy egész palackért fizettünk) a túl sok viszont egyenesen a biztonságunkat veszélyezteti.

A gázpalackon megtalálható a tárasúly, vagyis a nettó tömeg, ami azt mutatja meg, milyen nehéz maga a palack, amikor még nincs benne gáz.

Ez az érték persze folyamatosan csökken, hiszen, mint már megbeszéltük, az évek során a palackok folyamatosan amortizálódnak.

A gázpalack töltöttségét mi is ellenőrizhetjük tehát, ha lemérjük, és a kapott értékből kivonjuk a tárasúlyt: persze olyan pontos értéket nem fogunk kapni, mint a telepeken használt mérőeszközökkel, de azt meg tudjuk állapítani, hogy a 11,5kg-hoz mennyire vagyunk közel.

A következő kérdés: hol tároljuk a palackot?

Ezt már jogszabályok is meghatározzák: kizárólag az épület olyan helyiségeiben, ahol eseteges robbanás esetén a tartószerkezet nem szenvedhet komoly kárt.

Ez máris kitiltja a PB gázpalackot a panelházakból, a pincékből és a padlásterekből is, de ennek még egyéb okai is vannak.

Mint már említettük, a gáz nyomására a hőmérséklet igen komoly hatással van – már egy nagyobb kánikula is 25 bar fölé viheti (amiből azért az utóbbi nyarak során nem volt hiány), ami igen valós veszélyt jelenthet például egy padláson.

6. Sávok és jelzések

Túl vagyunk a veszélyeken, így beszéljünk még egy kicsit arról, amit a saját szemünkkel is láthatunk a gázpalackokon.

Gondolom már neked is feltűntek a piros csíkok a palackok oldalán, de azt nem tudom, elgondolkoztál-e már a jelentésükön?

Mert bizony van nekik, és igazából egyszerűbb is megfejteni őket, mint gondolnád!

  • Ha három csíkot látsz egy gázpalackon, akkor már ne bízz benne annyira – hamarosan ki fog kerülni a forgalomból. Ez egy nagyjából 2,1mm-es falvastagságot jelöl, ami azt jelenti, hogy a palack még használható, de annyira elkopott, elöregedett már, hogy a következő vizsgálat során valószínűleg ki fogják emelni a sorból.
  • A két csík jelentését ezután már könnyű kitalálni: ez a középmezőny jele, vagyis a 2,5mm-es falvastagságú palackoké.
  • Az egycsíkos palackok a legfiatalabbak, amik még 3mm, vagy még annál is vastagabb fallal rendelkeznek, és ennek köszönhetően a legbiztonságosabbak.

Pb gázpalack sávok és jelzések

Mindemellett már maga a sáv színe is információt közöl velünk: ez hívja fel a figyelmünket arra, hogy a palackban éghető gáz található.

Összegezzünk

Igyekeztem ebben a 6 pontban mindent elmondani neked a gázpalackok ellenőrzésével, és a kockázatok elkerülésével kapcsolatban.

Hogy miért?

Mert úgy gondolom, hogy ezek olyan információk, amikkel mindenkinek tisztában kell lennie, aki gázpalackot akar töltetni vagy vásárolni.

Amit megtudtunk:

  • a gázcseretelepen megforduló gázpalack biztonságos, hiszen folyamatosan ellenőrzik;
  • a PB gázpalackok használatával kapcsolatban igen komoly biztonsági előírások vannak;
  • a gázpalackokról fontos információkat tudhatsz meg, ha tudod, mit kell keresned rajtuk;
  • Te magad is ellenőrizheted palackod töltöttségét, még ha nem is a legpontosabb módon.

A legfontosabb, hogy a gázpalackodat mindig megbízható forrásból szerezd be, mert a feketén töltött palackok lehet, hogy olcsóbbak, de nincs az a pénz, amiért megéri kockáztatni a saját biztonságodat.

Ha szeretnél gyorsan, jó minőségű, bevizsgált gázpalackhoz jutni, keress meg minket bátran, és kérj visszahívást tőlünk!

Gázcserére van szükséged minél előbb?